Att leva med Irländsk Terrier

TEMPERAMENT

Vänlig, käck och djärv, glad och livlig är irländaren.
Detta kombinerat med ett visst mått av självständighet. Den är "tonåring" väldigt länge, men bevarar i gengäld sin ungdomliga kropp och stil till ålderns höst. Resultatet blir en hund som kräver ett visst mått av utrymme - inomhus och utomhus, i din kalender och i ditt hjärta. Irländaren vill vara med på allt, och kan vara med på nästan allt.

 

AKTIVITET

Som rasbeskrivningen anger är livlighet, styrka, snabbhet och uthållighet karaktäristiskt för Irländska Terrier.

Den har således behov av aktivitet. Självklart ett visst mått av fysisk aktivitet, men det som tar bäst och ger mest är hjärngymnastik.

Agility, spår, sök, bruks, räddning - vår föreningen har hundar inom alla gebit. Irländaren är en verklig allroundhund, med de styrkor och svagheter som det innebär.

 

 

 

HÄLSA

Den irländska terrier, är en frisk och sund hundras enligt de hälsoenkäter föreningen har genomfört år 2016 och 2020. Det betyder att irländare ofta får ett långt och hälsosamt liv, kantat av glada upptåg långt upp i åldrarna. Inom rasen finns en genetiskt betingad sjukdom som till vardags kallas tassjuka (hereditary footpad hyperkeratosis, HFH-A). Inga nya fall har dock noterats i Sverige sedan 1994. Sedan några år tillbaka finns dessutom möjlighet att vid behov DNA-testa de hundar som ska gå i avel. 

 

PÄLSVÅRD

Irländaren bör trimmas ordentligt 3-4 ggr per år för att se välvårdad ut. Många mattar/hussar vardagstrimmar sina hundar själva. Jämfört med många andra raser är irländaren relativt lätt att trimma. Det krävs dock en kunnig hand för att få fram den rätta "looken" inför en utställning.

 

MAT

Irländare har i regel mycket god aptit och äter vad som serveras, vare sig det är hundmat eller husmanskost. Bli inte förvånad om din hund njuter av en banan eller knaprar i sig en morot!